Kategóriák
Kiadói hírek

Fülöp Hollósi Erika: Egy sárvári lány Bécsből

Mit keres egy sárvári cipészmester lánya Bécsben? Hogyan tud megküzdeni a 20. századi történelmi eseményekkel egy Bécsben nevelkedett, tanítattot polgárlány? Fülöp Hollósi Erika nagymamájának örömökben és bánatokban bővelkedő életét vetette papírra – amely által nem csak a személyes élmények, de a századelő is megelevenedik az olvasó szeme előtt.

Nyár elején jelent meg Fülöp Hollósi Erika: Egy sárvári lány Bécsből című emlékirata, amely abból a szempontból különösen egyedi, hogy nem saját, hanem nagymamájának emlékeit gondozza és dolgozza fel.

A nagymama élete alkonyán papírra vetette élettörténetét, amely a Fülöp Hollósi Erika könyvének alapjául szolgált, így – akár egy időutazásban – megelevenedik a 19. század és a 20. század fordulója, a bécsi és budapesti polgári élet. Megtudhatjuk belőle, miért nevelkedik egy hétéves sárvári cipészmester lánya Bécsben, mit adott neki Bécs kulturálisan gazadag környezete, mit jelentett számára a bécsi iskoláztatás. De arról is tudomást szerzünk, hogy a boldog és sokat adó gyermekkor után, miként sikerült szembenéznie azokkal az akadályokkal, amelyeket a 20. század történelmi helyzetei idéztek elő.

A főszereplő élettörténete egy rendkívüli történelmi időszakba ágyazódik, amelyet mindvégig láttatni képes a hétköznapi ember szemén keresztül és amelyhez bölcsen viszonyul. Nem véletlen, hogy sokat emlegetett mottója éppen ez volt: „Van, akinek egy élet is kevés arra, hogy rájöjjön, mi az élet, és van, akinek elég egy óra, hogy mindent megértsen belőle.”