Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról

KÖNYVBEMUTATÓ Puzsér Róber és Schiffer András vitaestje a könyvről (2019. dec. 12.). Beszélgetés meghallgatható a YouTube-on

Los Angeles Times Book Prize (2019), Spectator Book of the Year (2018), öt hétig a Sunday Times non-fiction bestseller listáján (2018), Daily Telegraph: az év egyik legjobb könyve (2017), The Guardian: az év legjobb könyve (2017).

A Szörnyeteg vagy példakép? a nácik felemelkedésének és uralmának egyedülálló összefoglalása, amely nagy munkával gyűjtött, első kézből származó beszámolókra támaszkodik. Egyetemi hallgatók és középiskolás diákok, politikusok, zenészek, diplomaták, kommunisták, fasiszták, tudósok, olimpikonok, költők, újságírók, turisták, sőt olyan hírességek, mint Charles Lindbergh és Samuel Beckett, korabeli naplói, levelei és írásai szolgálnak forrásul.

Az olvasó szinte láthatja, hallhatja, tapinthatja azt az atmoszférát, amiről a kor embere nem sejthette, varázslatos megújuláshoz vagy borzalmas viharhoz vezet-e. Elgondolkodtató kérdések következnek ebből a mai olvasó számára: Mennyire lehetett felfogni, mi is történik valójában? Meg lehetett-e ragadni a nemzetiszocializmus lényegét? Érintetlennek lehetett-e maradni a propagandától? Meg lehetett-e jósolni a holokausztot?

A történelem akaratlan szemtanúi újszerű betekintést nyújtanak a harmadik birodalom összetettségébe, paradoxonjaiba és végső összeomlásába.

Néhány vélemény a könyvről

„Az 1930-as években Európa kulturálisan és technológiailag legfejlettebb országa zuhanórepülésbe kezdett. Ebben a kutatásokkal alaposan alátámasztott könyvben Julia Boyd a külföldiek szemével láttatja Németország megdöbbentő bukását. Az emberi történetek széles palettája kellemes, gyakran megindító olvasmány. Egyszersmind a jelenünkre vonatkozóan is kijózanító leckéket ad, amelyben erőskezű vezetők ismét teret engednek haragjuknak.” – David Reynolds egyetemi tanár, a The Long Shadow: The Great War and the 20th Century című könyv szerzője

„A harmadik birodalommal kapcsolatos, kívülállók tollából származó, eddig publikálatlan élménybeszámolók segítségével Julia Boyd teljesen új perspektívából nyújt betekintést a Hitler építette Németországba. Könyve a történeti kutatás magasiskolája.” – Dr. Piers Brendon, a The Dark Valley: A Panorama of the 1930s című könyv szerzője

„Milyen volt valójában a náci Németország a második világháborút megelőző időszakban? Julia Boyd lelkiismeretes alaposságú és a részletekig kidolgozott könyve megmutatja, milyennek tűnt ez a zűrzavaros ország az 1920-as és 1930-as évek utazói számára. Igazán lenyűgöző olvasmány.” – Keith Lowe, The Sunday Times, a The Fear and the Freedom, Savage Continent and Inferno című sikerkönyv szerzője

„A fiatalabb generáció számára felfoghatatlan, hogy a tragikus első világháború után az emberek és a politikai vezetők miként engedhették meg maguknak, hogy újra alábukjanak a mélységbe. Julia Boyd könyve, amely széles körű tapasztalatokra és alapos kutatásokra támaszkodik, megpróbál választ adni ezekre a kérdésekre.” – Randolph Churchill

Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról
(Személyes Történelem Kiadó, 2019.)
Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról
(Személyes Történelem Kiadó, 2019.)

A szerző

Lady Boyd, a könyv szerzője, olyan elismert kötetek szerzője, mint A bútor története, A kitűnő dr. Blackwell: az első női orvos élete, a Tánc a Sárkánnyal: a pekingi külföldi kolónia letűnt világa, valamint a Hannah Riddell: Egy angol nő Japánban. Tapasztalt kutató, aki a világ számos pontján található archívumokból gyűjtötte össze a könyvei alapjául szolgáló dokumentumokat. Diplomatafeleségként élt Németországban 1977-től 1981-ig. A Winston Churchill Memorial Trust (Winston Churchill Emlékalap) kurátoraként is tevékenykedett. Jelenleg Londonban él.

Közreműködők

A kötetet Miholics Zoltán és Soós Gábor fordította, szerkesztője pedig Pordány Katalin volt.

A borítóterv Mark Swan munkája (kid-ethic.com, London). A tördelés Serf Egyed eClassic végezte.

A magyar a 13. kiadás

A kötet eredetileg az Elliott & Thompson Kiadó (Egyesült Királyság) gondozásában jelent meg 2017 augusztusában, Travellers in the Third Reich: The Rise of Fascism Through the Eyes of Everyday People címmel, amelyet további kiadások sora követett: Pegasus (USA és Kanada), Argo (Csehország), Peking University Press (Kína), Eksmo (Oroszország), Atico (Spanyolország), Bonniers (Svédország), Leduc (Franciaország), Luiss University Press (Olaszország), Proszynski (Lengyelország) és Hakusui-Sha (Japán). Mostantól – a világon tizenharmadik országként – magyarul is elérhető.

Könyvbemutató


A bőkezű vendégszeretet, a takaros, tiszta házak, a hatékony földművelés, a színes ültetőládák az ablakokban, a habzó sörrel teli korsók és mindenekfelett Németország új életre kelt ifjúsága messze többet nyomott a latban, mint a barnaingesek agressziója.”

Tartalomjegyzék

Bevezető 7

1 Nyílt sebek 19

2 Mélyülő fájdalom 33

3 Szex és napfény 49

4 „Fortyogó üst” 69

5 Szorul a hurok 87

6 Szörnyeteg vagy csodálatos ember? 103

7 Nyári vakációk 121

8 Fesztiválok és fanfárok 137

9 Hitler éltetése 155

10 Egykori katonák 177

11 Irodalmi „turisták” 197

12 Hó és horogkeresztek 221

13 Hitler játékai 235

14 Tudós pusztaság 249

15 Hamis hangok 267

16 Utazóalbum 285

17 Anschluss 301

18 „Béke” és törött tükör 313

19 Visszaszámolás a háborúig 329

20 Háború 345

21 Az utazás vége 359

Utószó 379

Köszönetnyilvánítás 385

Bibliográfia 389

Levéltárak, könyvtárak jegyzéke 396

Az utazók 398

Jegyzetek 413

Név- és tárgymutató 438


A náciknál senki sem tudta jobban, hogyan kell manipulálni a hatalmas tömegek érzelmeit, és sok külföldi – gyakran saját legnagyobb meglepetésére – kénytelen volt elismerni, hogy ő sem mentesül a hatása alól.

A könyv adatlapja

Szerző: Julia Boyd
Cím: Szörnyeteg vagy példakép?
Alcím: Korabeli utazók a nácik Németországáról
ISBN 978-615-5758-41-6, B5 (165×235 mm), 448 o., 5490 Ft
Fordította: Miholics Zoltán és Dr. Soós Gábor
Szerkesztő: Pordány Katalin
Tördelés: Serf Egyed eclassic
Borító: Mark Swan kid-ethic London
Személyes Történelem Kiadó, 2019.
Kiadóvezető: Dr. Soós Gábor

Médiaérdeklődés: info@szemelyestortenelem.hu

Megvásárolható

A Szörnyeteg vagy példakép? megvásárolható a két nagy terjesztési lánc, a Libri és a Líra üzleteiben, továbbá az ismert webboltokban, mint a Bookline, Libri.hu, Lira.hu, Book24 és (2000 Ft kedvezménnyel!) a kiadói könyvesboltban. A kötet e-book formátumban kapható a Google Play-ben (Android készülékekre), a Librinél, a Líránál, a Bookline-on és az e-könyv.hu-n.