A Személyes Történelem Kiadó honlapja

a megőrzött magánemlékezet

Miért hasznos mással íratni meg a könyvünket?

2019.01.04.

Még sokan azok közül is mással íratják meg a könyvüket, akik maguk remekül fogalmaznak. Hogy miért lehet erre szükségük? A válasz egyik része – hangsúlyozzák az efféle szolgáltatást nyújtó cégek – nem is annyira a tehetségben, mint inkább a hatékonyságban keresendő. Aki ugyanis ritkán ír “élesben”, bármilyen gördülékenyen is fogalmazzon, azon könnyebben erőt vesz az írói görcs (vagyis blokkol le feladat közben), míg ez a veszély jóval kevésbé fenyegeti a profi háttérírót*, aki gyorsan és nagy biztonsággal szállítja a megfelelő szöveget.

De ez csak egy a számos érv közül, amelyekből most összeszedtük a fontosabbakat. Lássuk hát, miért jó egy háttéríró?

A szerző megőrzi a saját “hangját”, stílusát
Ennek a fajta könyvírásnak egyik nagy előnye, hogy munka közben egy kompetens háttéríró különös figyelemmel fordul a szerző felé. Ez a figyelem és megértés egyrészt megnyugtatja a szerzőt, aki így jobban megnyílik a gondolatai közlésére. Másrészt ennek köszönhetően a szöveget összeállító író megfelelően bele tud helyezkedni a szerző bőrébe, és rá tud érezni annak vérmérsékletére, stílusára, szófordulataira. Éppen ezért hitelesen képes visszaadni annak “hangját”. Ideális esetben a kész, szerkesztett könyvét kezébe vevő szerző – Molnár Ferencet parafrazeálva – úgy érezheti, hogy “ez olyan jó, hogy mától fogva én írtam”.

Rengeteg időt lehet ezáltal spórolni
Sokkal gyorsabb és a szerzőnek jóval kevesebb idejét veszi el, mintha maga írná a könyvét. Márpedig nem egy szakmában, amelynek képviselői könyvet akarnak írni tapasztalatairól, az idő különösen sokat számít. Ráadásul akinek van családja, aligha bánja, ha otthon is értékelik, hogy apa vagy anya nem tűnik el rögtön a közös étkezések után, és vannak hétvégék, amiket teljes egészében együtt tudnak tölteni.

Az idő pedig sok pénzt érhet
Bár fizetni kell az efféle szolgáltatásért, paradox módon mégis többnyire inkább hozza, mint viszi a pénzt. Elsősorban azért, mert a könyvírás időigényes tevékenység, és ha valaki jó szakember a maga területén (például sikeres üzletember, cégvezető, orvos vagy ügyvéd), akkor a munkából való kiesése jóval többe kerül, mint amennyit egy írástudó emberre költ a gondolatai lejegyzéséért, formába öntéséért. De egy-egy jó szakkönyv, főleg, ha gyorsan és jó időben kerül a piacra, akár üzleti haszonban mérhető eredményt hozhat a szerzőjének.

Egy képzett háttéríró növelheti a könyv kiadási esélyeit
A kiadók általában két dolgot várnak az ismeretterjesztő és szakirodalmi szerzőktől. Elsősorban is, hogy legyenek elismertek a szakmájukban, vagy legalább képesek legyenek egy nagyobb közönséget megszólítani. Másodsorban, hogy jól megírt könyvet adjanak le. Ez utóbbi szempontból megnyugtató lehet a kiadónak, hogy egy képzett író művét kell publikálniuk, nem pedig a gyakorlatlan szerzőét. Ez akár versenyelőnyt is jelenthet más, hasonló szakmabeli könyvéhez képest, akik maguk rakják össze kötetüket, pusztán a saját tudásuk, képességeik szerint.

Több idő és energia marad a könyv reklámkampányára
A könyv megjelenése előtt a legtöbb kiadó jó néven veszi, ha a szerző elkezdi építeni, bővíteni a potenciális olvasók körét. És amennyiben valaki komoly sikert akar elérni a könyvével, akkor ez az ő érdeke is. Ilyenkor kifejezetten nagy segítség lehet, ha nem kell az írással, az utolsó simításokkal bíbelődni.

Többet lehet kihozni a témából
A háttéríró a könyv első olvasója is egyben. Olyan kérdéseket, ellenvetéseket tehet föl, amelyek a szerző fejében nem feltétlenül fogalmazódnak meg. Azáltal pedig, hogy előkerülnek, mód nyílik arra, hogy a szerző egyből meg is válaszolja őket, egyszersmind még alaposabban kifejtse elképzeléseit.

* * *

Nem biztos persze, hogy mindenkinek feltétlenül háttéríró után kell nézni. Ha valakit szórakoztat vagy kiteljesít a saját könyvének a megírása, ráadásul ideje is van erre, akkor nyugodtan próbálkozzon, hiszen sokféle segítséget lehet kapni ehhez is.

* A háttéríró – szemben a személyiségét nem vállaló szellemíróval – szakmai tudásán kívül a nevét is adja a vállalkozáshoz. Ilyen közös, a borítón is névvel vállalt munka volt például legutóbb Halász Judit színész- és énekesnő, valamint Orosz Ildikó újságíró 2015. novemberében megjelent könyve, amelyről itt olvashat.


A cikk korábban a Könyv Guru portálon jelent meg.