A Személyes Történelem Kiadó honlapja

a megőrzött magánemlékezet

Csap János: Egyszer különbet álmodtunk

2020.08.26.

Májusban jelent meg a Csap János: Egyszer különbet álmodtunk. A szabadsághacos életútja című könyve, amely az 1956-os forradalom reményeivel és a disszidálás nehézségeivel egyaránt számot vet.

A könyv igazi kordokumentum, miközben rendkívül személyes visszaemlékezés: szinte egy egész életutat bemutat, melynek azonban mégis központi, identitásalakító időszaka 1956 ősze. A szabadság vágya, majd a kényszermunkatábor és végül a disszidálás traumáinak elbeszélése emberközelivé teszi az ’50-es évek sokaknak már csak történelemkönyvből ismert valóságát.

Másfelől azonban, ahogyan a könyv szerkesztője, Zsuppán Klaudia, a Könyv Gurunak adott interjúban elmondta, látható a kézirat egyedülálló történelmi jelentősége is. “Olyan ritkaságok szerepelnek benne többek között, mint az ’56-os orvos-forradalmár-mártír Tóth Ilonáról egy több oldalas visszaemlékezés-részlet a forradalom napjaiból, Nickelsburg Lászlóról értékes adalékok, a „Keleti Pályaudvar környéki vagányoknak” nevezett csoport tagjainak bensőséges leírása, vagy a II. világháború napjainak elmesélése ifjú katonaként.” 

A könyv mindazok érdeklődésére számot tarthat, akik első kézből, szemtanúi és résztvevői oldalról szeretnének az 1956-os eseményekbe és egy jellegzetes történelmi korszakba betekintést kapni.