A Személyes Történelem Kiadó honlapja

a megőrzött magánemlékezet

Interjú Csap János könyvének szerkesztőjével, Zsuppán Klaudiával

2020.08.31.

Csap János Egyszer különbet álmodtunk. A szabadságharcos életútja című könyvének szerkesztőjével, Zsuppán Klaudiával, készített interjút a Könyv Guru.

A szerkesztő részletesen beszél a kézirat történetéről és annak jelentőségéről, valamint arról is, milyen véletlenek sorozata (pl. a szerző unokájával való találkozás) tette lehetővé ennek az egyedi, rendkívüli történelmi értékekkel rendelkező könyvnek a publikálását.

Csap János, aki az 1956-os forradalmi események után emigrálni kényszerült, a szerkesztővel kanadai otthonából tudta a kapcsolatot tartani. A számára különösen fontos kézirat publikálását azonban nem élhette meg.

Zsuppán Klaudia a szerző életútjának gazdagságáról és éppen ezért a könyv szerkesztésének lezárhatatlanságáról így vall:

 “A mai napig tulajdonképpen befejezhetetlen a könyvnek a szerkesztése, hisz állandóan találok újabb adalékokat Csap János életéhez, ami újabb és újabb mozaikkocka az ő magyar történelemhez való viszonyához. Ilyen volt, amikor a híres ’56-os De Biasi-féle képanyagban rátaláltam Csap Jánosra mint főszereplőre, vagy Csap Lajos ’56-os naplójában annak a momentumnak a leírására, amikor bátyja felugrik a teherkocsira és a híres olasz fényképész lefotózza.”