A Személyes Történelem Kiadó honlapja

a megőrzött magánemlékezet

Megjelent a Látogatás a Birodalomba

2021.11.17.

Ma jelent meg a Személyes Történelem gondozásában Kassai Tibor professzor visszaemlékezése, a Látogatás a Birodalomba. Útinapló egy 1958-as szovjet tanulmányútról.

A szerző 1958-ban fiatal kutató-állatorvosként részt vett egy három hónapos tanulmányúton a Szovjetunióban. Erről az útról részletes naplót vezetett, amelyet nem idegenek olvasmányának szánt. Az azóta eltelt hat évtized változásai – köztük magának a hatalmas Birodalomnak az eltűnése a térképről – azonban különleges értéket kölcsönöznek a Szovjetunióban élő emberek akkori életéről egy szemtanú által papírra vetett hiteles feljegyzéseknek.

Moszkván kívül módja volt Kazahsztánban, Grúziában és Örményországban is több-kevesebb időt eltölteni. A szűkebb szakmáját érintő tapasztalatairól külön feljegyzéseket írt, naplója döntően az ottani életviszonyokról, az emberekről, az emberekkel való kapcsolataimról, kulturális eseményekről, látnivalókról készült érdekes jegyzeteket tartalmazza.

A közelmúlt történelme, a néprajz, a kultúra iránt érdeklődő olvasók ezekből képet kaphatnak a szovjet társadalom egy szegmensének az életéről a Sztálin halálát és Hruscsov fellépését követő, jelentős változások ígéretétől izgalmas időszakban.

A Látogatás a Birodalomba kapható a könyvesboltokban, a kiadónk webshopjában pedig kedvezményesen vásárolható meg.