A Személyes Történelem Kiadó honlapja

a megőrzött magánemlékezet

Julia Boyd: Szörnyeteg vagy példakép? Korabeli utazók a nácik Németországáról A nácik felemelkedésének és uralmának rendkívüli összefoglalása, amely nagy munkával gyűjtött beszámolókra támaszkodva veti fel azt a – korabeli emberek számára egyáltalán nem egyértelmű – kérdést, hogy a harmadik birodalom berendezkedése vajon követendő- vagy éppen ellenkezőleg elrettentő példa-e. A kötet a világon tizenharmadik országként jelent meg Magyarországon. (2019)
Háry Pál: Világközepi élményeim. A gönyűi gyermekkortól a dunai menekülésünkig Visszaemlékezés a kedves gyermekkorra, ami az aknák és jégtáblák közötti dunai meneküléssel ért véget. (2023)
Szabó Zsuzsi: Túsz voltam Ádenben. Jemeni napló Szabó Zsuzsi igaz történetet mesél el a Dél-Jemen fővárosában, Ádenben 1986. január 13-án kitört törzsi polgárháborúról, amelybe váratlanul belecsöppenve volt kénytelen menekülni tizenegy hónapos kisfiával. (2022)
Balázs Dezső: Halló! Itt Péter! Péter beszél! Egy budapesti zsidó család története az 1944-es esztendőben Az apának döntenie kell, feltegye-e a sárga csillagot, keresse-e reménytelenül elveszettnek látszó fiát, vagy a családja többi tagját védje. Egy 1946-os visszaemlékezés (nem fikció) újrakiadása. (2020)
Kanyó András: Egy kirúgott hírszerző emlékei. Miként szippantott be az ÁVH, fedésben Londonban és a Kádár-interjú igaz története Emlékek ÁVH-ról, külföldi hírszerzői tevékenységről, a Népszabadság tudósítójaként töltött évekről és a Kádárral készült interjúkötetről. (2016)
Ewald Pick: Szibéria – a világ vége. Négy év orosz hadifogságban Egy egykori német katona, Ewald Pick orosz hadifogságban eltöltött négy évének történetét ismerhetjük meg ebből a kötetből. (2021)
Nyerges Erika: “Húzd rá cigány! Te örök, te áldott…” A kávéházi cigányzene története A több mint kétszáz éves kávéházi cigányzenéért a hazai művészvilág nagyjain (Ady Endre, Krúdy Gyula, Gárdonyi Géza stb.) kívül nemzetközi tekintélyek, uralkodók, zeneszerzők – többek között Mária Terézia, Erzsébet királyné, Liszt Ferenc és Brahms – is rajongtak. (2020)
Steve Boateng: Pálmabor és kukacok II. Avagy miért nem lettem nőgyógyász Ghánában A Pálmabor és kukacok első kötetéből megtudhattuk, hogyan lett a szegény sorsú ghánai kisfiúból képzett nőgyógyász Magyarországon, a másodikból pedig többek között arra derül fény, miért nem vált végül valóra a régóta dédelgetett álom, miért nem lett nőgyógyász a szerző Ghánában. (2021)
Steve Boateng: Pálmabor és kukacok. Egy orvos útja Ghánától Somogyig Hogyan jut el Ghána egy kis falujából Magyarországra egy szerény körülmények közé született, tehetséges afrikai fiatal, és hogyan válik orvossá? (2020)
Fülöp Hollósi Erika: Egy sárvári lány Bécsből Fülöp Hollósi Erika nagymamája hetvenhét évesen, gyönyörű betűkkel vetette papírra rendkívül színes, örömökben és bánatban egyaránt bővelkedő élettörténetét. Ezen a naplón alapszik az Egy sárvári lány Bécsből című könyv, amelynek segítségével időutazást tehetünk egy rég letűnt korba. Megismerhetjük belőle többek között a 19. század végi és a 20. század eleji bécsi és budapesti polgári életet. (2020)
Csap János: Egyszer különbet álmodtunk. A szabadságharcos életútja Csap János könyvét forgatva történelemkönyvekből ismert 56-osok válnak emberközelivé, az illusztrációul szolgáló, korábban még sehol sem publikált képanyag pedig egyedülállóan értékessé teszi a magyarságára élete végéig büszke, ízig-vérig demokrata szerző memoárját. (2020)
Mayer Antal (szerző) / Dr. Mayer János (szerk.): Én már választottam hazát. Egy bácskai családtörténet és más, összegyűjtött írások Egy magántörténelemben mindaz, ami a 20. században egy magyarországi, majd vajdasági német családot sújthatott: két világháború, asszimiláció, disszimiláció, a család kettészakadása ideológiák mentén, kollektív bűnösség elvének alkalmazása, népirtás, elűzés, menekülés, majd a semmiből történő újrakezdés. (2018)
Gráf László: Kaland és tudomány Gráf László Széchenyi-díjas biokémikus sok humorral fűszerezett visszaemlékezésében élete legboldogabb, legeredményesebb korszakát idézi fel, melyből a tudós mélyen emberi oldalát is megismerhetjük. (2020)
Gráf László: Tudomány, kaland, Amerika. Egy biokémikus útkeresése II. A következő tíz év A szerző Kaland és tudomány című kötetének folytatása, amely a tudós életútjának következő tíz évét dolgozza fel az olvasók számára már jól ismert, egyedi stílusban. (2021)
Rekettye Gábor: Villányból Tokióba. Egy külkereskedő - diplomata - egyetemi professzor kalandos élete Hogyan jut el Villányból Tokióba egy okleveles közgazda, hogy aztán milliók szeme láttára adjon át egy szumóbajnoknak járó herendi vázát? (2020)
Bencsik Ferenc Pál: A menhelytől a katedráig Egy sokszorosan nehezített életút szubjektív lenyomata. A fáradhatatlan, élete bukkanóiért egy percig sem a külső körülményeket okoló szerző sorsát nemcsak a történelem viharai tépázták, egyéni életpályája is a legnehezebbek közül való. (2019)
Felföldi Jenő: Visszatekintés szépkorúan Felföldi Jenő szubjektív visszaemlékezése egy nagyrészt a 20. századra eső gazdag életút személyes hangvételű, egyedi stílusban papírra vetett bemutatása. (2019)
Knizner István: Így jártam Pakson Az olvasmányos könyvben sztorik, párbeszédek, elbeszélések és gondolatok váltják egymást szapora ritmusban, mindezt egy munkás környezetből feltörekvő értelmiségi szemszögéből. A szerző a saját és a családja sorsán keresztül ad rálátást a közelmúltunkra. (2019)
Erdei László: Kóborlásaim az élet ösvényein A neves szegedi biológiaprofesszor visszaemlékezése szakmára és utazásokra. Színes, keménytáblás. (2018)
Tóth György és Tóth Györgyné: Katonaévek 1965-1968 Két szerelmes – hol megható, hol mosolyt fakasztó – levelezése a 60-as évekből, amelyből nemcsak a katonaságról kapunk képet, hanem az egész kádári társadalomról is. (2018)
Naszvadi József: Proliregény. Emlékezni szabad, ugye? Egy mélyen megélt, 20. századi magántörténelem. (2017)
Kerekes Anna: Megszépítés nélkül. Egy sváb család hányattatásai Bevándorlás Magyarországra, kitelepítés Németországba, málenkij robot Oroszországban, küzdelmes napok újra Magyarországon, a hazában. (2017)
Nemes Péter és Nemes Péterné Kovács Tündér: Gyökerek és szárnyak Felmenők, szakmai karrier, családtörténet: küzdelmes életek Magyarországon. (2017)
Kajsza Tibor: Katonakönyv Egy hajdani sorkatona élményei a korai Kádár-korszak Néphadseregében. (2016)

Az Ad Librum kiadói név alatt megjelent visszaemlekezések

Hollai Imre: Út az Elnökséghez. 2010. Az ENSZ Közgyűlés valaha volt egyetlen magyar elnökének emlékiratai sok fotóval.

Dr. Gergelyné Dr. Tóth Éva: SZASZ. Ewing-kór a young korban. 2009. (2. kiadás 2019-ben) Egy anya emlékei a 17 éves lánya - végül elvesztett - küzdelméről a szörnyű betegséggel szemben. Vujity Trvtko ajánlásával, keménytáblás.

Szabó Csaba: Fél év Afganisztánban (Részletek egy katona naplójából). 2010. Egy Afganisztánban szolgált magyar katona élményei.

herceg Windischgraetz Natália és Dr. Dobay Miklós: Ők is hősök voltak. Két fennmaradt egészségügyi dokumentum a Don menti harcok idejéből. 2010. Egy magyar ápolónő és vele együtt dolgozó tábori orvos naplója a második világháborúból.

Ó. G. Marianna: Hogyan éljük túl a küzdelmet a terhességért?. 2017. Egy olyan asszony, nő, feleség vagyok, aki mindennél jobban szeretné egy babával megajándékozni férjét, családját és önmagát. De valahol homokszem került a gépezetbe.

Raffay Margit: Átmentem a szivárvány alatt. 2011. Küzdelem a rákkal és sok más gondolat.

Jankovich Valéria: Életeim-titkaim. Ungár Anikó élete. 2010. Ungár Anikó színes élettörténete sok képpel.

Vadrózsa: Kitagadás és örökbefogadás. 2009. Vadrózsa élettörténete megmutatja azt, hogy a poklok legmélyebb bugyrait megjárva is fel lehet állni, ha ott munkál az akarás.

Béni-Nyerges Olga: Az utolsó előtti szó jogán. 2009. A Kanadában élő ‘56-os szerző hányatott, olykor tragikus élete.

Gáthy Vera: Egy dinoszaurusz (nőstény) történetei. 2009. A neves indológus története családjáról és indiai élményeiről.

Tóth Attila: A vasfüggönytől Schengenig - Hatvan év emlékezete. 2008. Szarkasztikus korrajz az 50-es évektől máig.

Arany Emmi: Ti, kínaiak. 2008. Egy magyar diáklány kalandjai Kínában.

Ólomlábú Tonya: Állj vagy eláslak! - szemelvények a lapátos alakulatok életéből. 2009. Te is ott voltál? Ha igen, akkor tudod, hogy mi az a lapátos alakulat; ha pedig nem volt benne részed, akkor most egy „élménnyel`` gazdagabb lehetsz.

Arany János: Utazás a jövőbe. Egy kivándorlás története. 2009. Pozsonyból Jugoszlávián Kanadába, ahol emigránsként kell helyt állni.